Pasieka pod lipami

Sięgnij po dary natury z Pasieki Pod Lipami

 

Gospodarstwo pasieczne Ola i Dariusz Cylupa: Pasieka Pod lipami – Sąborze

 

Oferujemy najwyższej jakości produkty pszczele – miód, pyłek pszczeli, propolis i wyroby z wosku. W 100 procentach naturalne!

 

Pod lipami to gospodarstwo pasieczne z 60-letnią tradycją, jej obecny właściciel – Dariusz Cylupa prowadzi ją od ponad 30 lat. – Produkty pszczele z naszej pasieki od początku do końca pozyskiwane są w naturalny sposób, bo tyko to daje gwarancję najwyższej jakości oraz tego, że miód, propolis czy pyłek pszczeli zachowają swoje prozdrowotne właściwości – wyjaśnia Dariusz Cylupa.

 

Nie darmo miód nazywany jest darem, albo cudem natury – jego leczniczy wpływ na zdrowie człowieka doceniają lekarze medycyny i naukowcy, którzy w licznych badaniach udowodnili, że to jeden z najcenniejszych „leków” XXI w. Coraz więcej zwolenników ma nowoczesna metoda leczenia, profilaktyki i promocji zdrowia z wykorzystaniem wyrobów pszczelich, zwana apiterapią. Jest naturalna, bezpieczna dla człowieka, podczas gdy współczesna farmacja, oparta jest na lekach wytwarzanych chemicznie. Stosowanie chemicznych medykamentów sprawiło, że lekarze walczyć dziś muszą także z chorobami polekowymi.

 

Naukowcy i lekarze, w tym tak znani, jak prof. Ryszard Czarnecki z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego czy Jan Giza z Centrum Medycyny Naturalnej Arkadia-Gissa (ich wypowiedzi publikowane są m.in. w pismach dla pszczelarzy - „Pszczelarstwo”, „Pszczelarz Polski”) zwracają uwagę, że produkty pszczele zawierają bogactwo składników mineralnych, białek, aminokwasów, witamin wszystkich grup, węglowodanów. Mają między innymi działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe, podnoszą odporność organizmu, sprawiają, że szybciej wraca on do równowagi i się regeneruje. Ich ważną zaletą jest to, że są całkowicie przyswajalne (gdy np. przyswajalność żelaza zawartego w warzywach wynosi ok. 10-15 % .natomiast żelazo zawarte w mięsie, w wątrobie wchłaniane jest w 20-25%,a w pyłku pszczelim , produktach pszczelich-w 99%). Zalecane są w walce z problemami miażdżycowymi, w pediatrii i leczeniu osób starszych – geriatrii, korzystnie wpływają na układ nerwowy. Miód i wyroby pszczele ma także znaczenie w ochronie organizmu przed działaniem toksyn – zaleca się ich stosowanie osobom narażonym na kontakt z metalami ciężkimi i mieszkańcom przemysłowych miast. Co ważne mają nie tylko działanie lecznicze, ale też profilaktyczne, wzmacniając nasz organizm. To tym istotniejsze, że – jak pokazują badania - leczenie przedłuża życie człowieka o 2-3 procent, a profilaktyka o ponad 90 procent.

 

Miód – tylko naturalny

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru i spadzi. Polska norma określa, że miodem jest tylko produkt nieprzetworzony przez człowieka. Dlatego tak ważne jest kupowanie go z odpowiedniego miejsca. - Najlepiej kupować polskie produkty pszczele, ich najwyższą jakość cenią obcokrajowcy, doceńmy je i my. Odradzam kupowanie miodów z Chin czy krajów indonezyjskich, to często sztuczne produkty, których jakość poprawiana jest ludzką ręką – wyjaśnia Dariusz Cylupa. - Kupujmy świadomie. Miód naturalnie przechodzi z postaci płynnej w stałą, z tzw. patoki w krupiec. Najdłużej postać płynną, do około roku, zachowuje miód spadziowy i akacjowy. Dlatego wybierajmy te, które mają postać stałą, są naturalne. W postaci płynnej kupujmy, gdy mamy pewność, że są po miodobraniu i z pewnego źródła.

 

Można domowymi sposobami uzyskać postać płynną miodu. Wystarczy włożyć go ze słoiczkiem na kilka godzin doletniej wody( podgrzanej do temperatury maks. 46 stopni Celsjusza) – nie wolno go gotować, bo zabijemy odżywcze składniki. Miód należy przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

 

Propolis zamiast antybiotyku

Propolis, czyli kit pszczeli, jest żywicową substancją produkowaną przez pszczoły. W ciągu ostatnich lat pojawiło się wiele leków zawierających propolis. Naukowcy dostrzegają, że w XXI wiek wkroczyliśmy z niespotykaną dotąd liczbą drobnoustrojów chorobotwórczych, bakterii, szczególnie niebezpieczne są wirusy. Antybiotyki, zdaniem części profesorów, powoli tracą skuteczność, ludzkość się na nie uodparnia, część ma skutki uboczne. Alternatywą jest sięganie po naturalne metody leczenia. I właśnie propolis ma zastosowanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, wzmacnia odporność, stosowany jest w postaci nalewek, wytwarza się z niego także maści, które mają zastosowanie w oparzeniach, czy trudno gojących się ranach.

 

Profesor Czarnecki w swoich pracach przypomina, że najbardziej zaskakujące było odkrycie prawdziwej przyczyny wrzodów żołądka i dwunastnicy .Okazało się bowiem, że czynnikiem chorobotwórczym są bakterie o nazwie Helicobacter pylori , które można zniszczyć nie tylko określonymi antybiotykami, ale również propolisem w odpowiednich dawkach i stężeniach.

 

Pyłek i wosk

Pyłek kwiatowy to, według prof. Bogdana Kędzi („Pszczelarz Polski”) cenny produkt leczniczy, który ma działanie antybiotyczne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, odtruwające, antyanemiczne, pomaga zabezpieczyć organizm przed odrzuceniem przeszczepu, jest wskazany dla osób cierpiących na miażdżycę, ma działanie przeciwbólowe.

 

Produktem pszczelim, bardzo popularnym jest też wosk pszczeli. Jest on wytwarzany przez gruczoły woskowe pszczół, służy do wyrobu m.in. świec i innych wyrobów woskowych. Przy spalaniu się świecy powietrze jest jonizowane, co korzystnie wpływa na organizm, ma to też działanie relaksujące i uspokajające.